לאחר שנתיים של עצירה מוחלטת של התיירות העולמית, ושלוש שנים שסין הייתה תחת סגרים והגבלות קורונה, תחילת שנת 2023 הייתה האות להסרת הגבלות הקורונה, ועם סיום חגיגות ראש השנה הסינית, החלו להגיע ראשוני התיירים מסין.
החל מחודש פברואר כבר היה אפשר לראות מספר משלחות ואנשי עסקים מסין שהגיעו לארץ לטובת עסקים וכמובן ששילבו בביקורם גם סיורים בירושלים, ים המלח, קיסריה וחיפה.
מורי הדרך דוברי הסינית היו הראשונים להיפגע ממגפת הקורונה, וגם האחרונים לחזור לעבודה בתחום התיירות הנכנסת מסין.
תחזית לגבי עתיד שוק התיירות הנכנסת מסין:
השוק הסיני שלפני הקורונה, היה השוק הצומח ביותר בקרב התיירות הנכנסת לארץ, והיה מחסור תמידי במורי דרך מוסמכים להדריך תיירים בסינית.
לפני הקורונה משרד התיירות עודד דוברי סינית בארץ ללמוד קורס מורי דרך והיה מספר שיא של מורי דרך מוסמכים שסיימו את הקורס והצטרפו לשוק העבודה.
האם צפוי מחסור במדריכי טיולים דוברי סינית?
שלוש שנים של עצירת התיירות הנכנסת הכריחו מורי דרך רבים למצוא מקור פרנסה אחר, ורובם השתלבו בשוק העבודה ועובדים כשכירים.
ניתן להניח שכל עוד לא תהייה חזרה מאסיבית של קבוצות מסין, לא יורגש המחסור במדריכים.
אולם במידה והתיירות הנכנסת מסין תחזור לשיא שהיה לפני הקורונה, צפוי שיהיה מחסור במורי דרך דוברי סינית, וכנראה זה יביא לעליית השכר של מורי הדרך דוברי הסינית.
חסמים לחזרת התיירות הסינית:
1) מחירי הטיסות בין ישראל לסין:
בתקופה שלפני הקורונה חברות התעופה הסינית התחילו לטוס באופן ישיר לארץ ובתדירות גבוהה, דבר שהביא להוזלת הטיולים המאורגנים לארץ מסין, ולשטף של קבוצות תיירים שהגיעו בעקבות המחירים הסבירים.
משבר הקורונה הביא גם לעצירת פעילות של חברות התעופה מסין לחלוטין, דבר שהביא להתייקרות הטיסות מסין לארץ, וכרגע לא נראה שמחירי הטיסות ירדו.
מחירי טיסות גבוהים ימשיכו להיות חסם עבור תיירות הפנאי הסינית.
2) ישראל אינה בין המדינות שנפתחו לתיירות יוצאת מסין:
הממשלה הסינית עדיין לא פתחה לגמרי את שוק התיירות היוצאת מסין, והם אישרו כרגע מספר מצומצם של מדינות לביקור, וישראל אינה נמצאת ברשימה (מצריים דווקא כן…), כך שכל עוד המצב לא ישתנה, סוכנויות נסיעות בסין לא יוכלו לשווק חבילות למדינת ישראל, וכל עוד ישראל לא תאושר כיעד ע"י ממשלת סין, לא תהייה תנועה של קבוצות וטיולים מאורגנים מסין לארץ. (מקור הידיעה )
3) ביטול הפטור ממע"מ לתיירים:
בשבוע הזה התקבלה החלטה ע"י ממשלת ישראל לבטל את הפטור ממע"מ לתיירים, המחיר ישפיע בצורה ישירה על מחירי הטיסות, בתי המלון ועלות הביקור בישראל, כך שזה עוד גורם שלילי אשר ישפיע על ההחלטה של התייר הסיני האם לבקר בישראל, או להעדיף יעד זול יותר.
4) מציאות ביטחונית והשפעתה על התיירות העסקית מסין לארץ:
אם עד כה ההשפעות היו בעיקר על תנועת תיירות הפנאי מסין, ניתן להניח שבמצב של הידרדרות ביטחונית, וירי על טילים על נתב"ג, הדבר ישפיע לרעה על הגעת משלחות ואנשי עסקים מסין.
שיחה עם מורה דרך דובר סינית:
השבוע שוחחנו עם מר. רמי רם, שבמקצועו עובד כמורה דרך בשפה הסינית (ולאור המצב גם באנגלית), ועוסק גם בתרגום לסינית, עפ"י דבריו ניתן כבר לראות ניצנים של חזרת התיירים מסין לארץ, רובם הם אנשי עסקים שבאו לבקר חברות ומפעלים, אבל גם שמחים מאוד על ההזדמנות לצאת מסין של אחרי הקורונה, לפגוש את השותפים שלהם וכמובן לנצל את הזמן ולבקר באתרים שהם חובה עבור התייר הסיני: ירושלים וים המלח.
אולם נראה לו שחזרת התיירים איטית, ולכן כרגע הוא התחיל להדריך בעיקר קבוצות תיירים באנגלית לימי סיור מנמל חיפה ואשדוד.
למרות כל חוסר הוודאות, רמי אופטימי לגבי העתיד וצופה ששנת 2023 תהייה שנה מוצלחת לתיירות הנכנסת.